Begraven Heiligen

In de bodem van Deventer vonden archeologen tientallen pijpaarden heiligenbeeldjes.

Bekijk het overzicht met gevonden heiligen.

In kerken en kloosters stonden vooral beelden van natuursteen en hout. Goedkopere pijpaarden beelden vonden ook hun weg naar kleine kapellen, woonhuizen en openbare gebouwen. Ze zijn dan ook verspreid over de hele stad opgegraven.

Heiligenbakkers

De beeldjes werden gemaakt van witte klei, die in een mal werd gevormd en daarna gebakken. Een groep van kleine beeldjes kon heel eenvoudig in serie konden worden gemaakt. Een voorbeeld is het kindje Jezus met duif dat in heel Nederland in grote aantallen wordt aangetroffen. De grotere beelden werden, gezien het gebruik van mallen, ook in serie gemaakt. De aantallen lagen waarschijnlijk veel lager, want het aantal voorbeelden van exact identieke beelden is klein.

Individuele devotie

De pijpaarden beelden waren vooral in de 15de en 16de eeuw populair. In deze periode werd priv├ędevotie belangrijker. Dit uitte zich in een groter belang van het individuele gebed maar ook in vertalingen van de bijbel in de volkstaal. Men ging steeds meer de directe dialoog aan met god zonder tussenkomst van kerkelijke officials.

Bekijk het overzicht met gevonden heiligen.