Nieuwe Iconen

Vijf kunstenaars gaven, geïnspireerd door de begraven heiligen en heilige verhalen, deze nieuwe invulling aan de lege nissen aan de buitenzijde van de Lebuïnuskerk.

De gevels van de Lebuïnuskerk bieden ruimte voor tientallen of misschien wel honderden heiligenbeelden. Als gevolg van de reformatie is deze laag nooit ingevuld of van de kerk verwijderd. Wat rest zijn lege nissen die overal rondom het monument te herkennen zijn.
Hellen Abma, Floor Coolsma, Anno Dijkstra, Anne-Marie van Sprang en Karoly Szekeres gaven een nieuwe aanvulling aan een deel van deze nissen. Uitgangspunt hierbij zijn de begraven heiligen uit de bodem van Deventer. Het verhaal en de essentie van waar de heilige voor staat, dient als inspiratie voor het creëren van nieuwe Iconen. Het idee daarbij is dat het beeld van de heilige verandert, maar dat de boodschap hetzelfde blijft: hedendaagse iconen die de hedendaagse wereldburger van vandaag snapt en die hem zo bekend maakt met oude symboliek en iconografie. Een verbinding tussen oud en nieuw door middel van symboliek.

Klik op een kunstenaar voor meer informatie.

Anne-Marie

Anno

Floor

Hellen

Karoly