Anne-Marie van Sprang

Anne-Marie van Sprang (1960) woont en werkt in Middelburg. Ze maakt ragfijne, kwetsbare vormen.

De beelden ogen fragiel: enerzijds door het materiaal (ze werkt veel met porselein en was), anderzijds door de relatief kleine formaten. Ze geeft naar eigen zeggen haar beelden de maat die ze nodig hebben. Kijken, luisteren, verbergen, onthullen en gezien worden zijn steeds terugkerende thema’s in haar werk. Ze vertelt verhalen door middel van haar beelden en maakt letterlijk zichtbaar wat in het groot soms verborgen blijft.

www.amvs.nl/

De kunstwerken

Energieën

Eigenlijk heeft Deventer mijn hele leven synoniem gestaan met positieve energie. Als klein kind bezocht ik met mijn familie, een bevriende familie in Deventer. Het was anders dan wij gewend waren, maar toch ook heel vertrouwd.

Toen ik op ArtEz in Enschede studeerde, kwam ik dagelijks over de IJssel en langs Deventer. In de trein las ik een boek maar moest dan altijd even stoppen om naar de omgeving en de IJssel te kijken, die er steeds anders uit zag.

Op de Academie werd ik begeleid door een kunstenaar die in Deventer woonde en werkte. Wij spraken eigenlijk niet heel veel, maar ik had door hem wel het idee dat “alles” kon en jijzelf de beperkende factor was, maar dat daarbinnen (en daar lag de nadruk op) enorm veel kon. Zoveel als bij jou past.

Met opdrachten en tentoonstellingen op verschillende plekken in Deventer, en in de directe omgeving, heb ik de ervaring dat mensen je snel vertrouwen durven geven, meedenken, en meewerken met als hoofddoel het project, de tentoonstelling zo goed mogelijk te laten uitkomen. Zodat je als kunstenaar ook bij nieuwe situaties optimaal kan zijn wie je bent en je zoveel mogelijk kunt concentreren op het ontwikkelen en presenteren van je werk.

Waar zou dat nu allemaal door kunnen komen?

Ik denk dat de IJssel daarin weleens een hele belangrijke rol zou kunnen spelen. Die IJssel, die er nooit hetzelfde uitziet, die inspireert en relativeert. Het was dan ook voor mij onmiddellijk duidelijk dat de IJssel in dit project een belangrijke rol zou gaan spelen. Het water als verbindende factor om de Heiligen te verbinden, en Isala zich optimaal te laten ontwikkelen, en daarmee zo mogelijk ook weer positieve energie door te geven.

Anne-Marie van Sprang werd dus geïnspireerd door de IJssel (Isala) en verbeeldt daarnaast twee bestaande heiligen die een verbinding met water hebben: Christof (Christoffel) en Ursula. Beide heiligen brachten mensen over het water in veiligheid. Isala is de door haar bedachte nieuwe heilige: zij verbindt mensen en geeft positieve energie door.

Bekijk het interview met Anne-Marie van Sprang over haar werk

Lees ook het heilige verhaal van Ursula
Lees ook het heilige verhaal van Christoffel