Hellen Abma

De beelden van Hellen Abma vertellen verhalen.

Ze mengt mythen, fabels, nieuwsberichten en persoonlijke verhalen in (vaak theatrale) taferelen. Als indringer in een persoonlijk en uniek moment, waarin de tijd lijkt stil te staan, creëert ze haar beelden en plaatst die in een nieuwe omgeving of reageert op de omgeving. Thema’s die veel in haar werk voorkomen zijn de menselijke emotie en het menselijk handelen. Verwondering, gemis, verborgen angsten en stil verlangen, kinderlijke beleving en herinneringen; het verstrekken van de tijd. Ongrijpbare, ontastbare thema’s die ze in haar beelden gestalte geeft en tastbaar maakt. Hellen Abma kan verhalend en figuratief zijn zonder illustratief te worden. Het werk beklijft en is uniek door de veelzijdigheid en consequent in haar herkenbaarheid.

www.hellenabma.com

Het kunstwerk

Al jarenlang heb ik een fascinatie voor heiligenbeelden (met name de onbekendere), vanuit de wetenschap dat er voor elke kwaal, hartzeer of wens een beschermheilige valt aan te roepen. De keuze voor de drie Heiligen die ik heb gerealiseerd voor de Lebuïnuskerk, voelt voor mij als vanzelfsprekend. Ze hebben een directe relatie met mijn beeldende werk en mijn persoonlijk leven.

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi staat beschreven als een creatief en gevoelig mens; een minnezanger en troubadour. Maar bovenal als iemand die met dieren kon praten. Veel mythen en legenden maakten hem tot beschermheilige van de dieren. Zoals zijn preek voor vogels, die naar hem luisterden. Of de legende over een wolf, die de inwoners van het dorp Gubbio aanvalt. Franciscus gaat het gesprek aan met de wolf en laat hem beloven, dat hij geen mensen meer zal aanvallen. In ruil hiervoor zullen de bewoners van Gubbio hem iedere dag te eten geven. Dieren en fabels zijn een belangrijke leidraad in mijn werk.

Het Kindje van Praag

Het Kindje van Praag staat sinds jaar en dag bij mij thuis in een nisje. Omdat de kinderlijke beleving en onschuld lang een leidraad was in mijn werk, viel ik direct voor dit beeldje. Het is een oud mirakelbeeld van (kindje) Jezus die volgens de verhalen nog altijd blijft zorgen voor nieuwe wonderen. Als beschermheilige van kinderen heeft het sinds de geboorte van mijn dochter een nieuwe betekenis gekregen.

Thomassini

Er zijn beschermheiligen voor zieken, slaapmutsen, werkelozen, hoeren, kwijtgeraakte sokken en meubelmakers. Maar voor niet-gelovigen bestaat er enkel Sint Thomas (bekend als ongelovige Thomas). Hij wordt gebruikt tégen ongelovigheid, dus om te bekeren, maar niet om ongelovigen een warm hart toe te dragen en te omarmen. Uiteindelijk is hij verworden tot beschermheilige van architecten en bouwlieden.

Thomassini is om die reden door mij in het leven geroepen als beschermheilige van de ongelovigen. Als een Hans Klok neemt hij je mee in zijn wereld. Van magie, illusionisme of tovenarij? Hiermee geef ik een knipoog naar de magiërs en tovenaren in o.a. de schilderijen van Jeroen Bosch, die werden gezien als een directe gezant van de duivel. Of de 16de en 17de-eeuwse heksenjacht die werd geleid vanuit de kerken. Het is een verbeelding van mijn wens tot het openstellen voor andersdenkenden. Zowel door individuen als door de kerk. Willen we niet allemaal graag verwonderd, betoverd en meegenomen worden in het niet-alledaagse? Door in de werken alledaagse actuele symbolen en voorwerpen te gebruiken, met een uitvoering als een pop-up boek of 3D kaart, krijgen de beelden een alledaagse toegankelijkheid.

Bekijk het interview met Hellen Abma over haar werk

Gedicht

Gedicht Thomassini


Lees ook het heilige verhaal van Franciscus
Lees ook het heilige verhaal van het Kindje van Praag
Lees ook het heilige verhaal van Thomas