Károly Szekeres

Károly Szekeres werkt in een klassieke, figuratieve stijl.
Anna

Hij maakt zowel decoratief als figuratief beeldhouwwerk in onder andere de materialen hout, steen, brons of een combinatie daarvan. Voor particuliere opdrachtgevers maakt hij overwegend vrij werk, zoals portretten, figuurportretten, reliëfs, etc. Daarnaast is hij restaurateur op het terrein van monumentenzorg. Beelden en monumenten van zijn hand zijn in het hele land te vinden.

www.szekeres.nl

Het kunstwerk

Anna te Drieën

Károly Szekeres kiest voor het thema ‘Anna te Drieën’, ook wel de aardse drie-eenheid genoemd en in het Latijn Trinitas Terrestis: Anna met haar dochter Maria en haar kleinkind Jezus.

Károly Szekeres:
‘Toen ik voor de eerste maal in mijn leven, ergens begin jaren ’70, de gotische Lebuïnuskerk aanschouwde vielen mij de lege beeldnissen al op. Toen dacht ik: dat is zeker een erfenis van de beeldenstorm in 1572.

Later kwam ik erachter dat het exterieur van de kerk, zeg maar de uiterlijke gotische verschijning, zoals wij die tot op de dag van vandaag kennen met zijn steunberen en beeldnissen nog niet zo lang voor de reformatie is gerealiseerd. De beelden zijn er dus nooit gekomen.

Op de plek waar Lebuinus ooit zijn eerste houten kerkje bouwde staat nu de kathedraal van Deventer. Met de beelden van Anna te Drieën wil ik verbeelden waarmee het allemaal begonnen is‘.

Károly Szekeres maakt voor de twee beelden in de onderste nissen gebruik van gasbeton (cellenbeton). Het beeld in de hoogste nis wordt een grisaille, een tweedimensionale schildering.

Bekijk het interview met Károly Szekeres over zijn werk

Lees ook het heilige verhaal van Anna